Data prajirii si eliberarea CO2

Pasionații se întreabă adesea despre magia care se întâmplă după prăjirea boabelor de cafea. Unul dintre pașii cruciali în acest proces este „odihnirea” cafelei. După căldura intensă a procesului de prăjire, boabele de cafea conțin dioxid de carbon (CO2). Lăsând boabele să se odihnească pentru o perioadă de timp – de obicei, de la câteva zile până la o săptămână – permite gazului CO2 să se elibereze treptat.
„Odihna” servește mai multor scopuri în călătoria „bean to cup”. În primul rând, împiedică cafeaua să aibă un gust prea acid sau efervescent imediat după prăjire. Dar, mai important, este o fază critică în care boabele își dezvoltă în liniște aromele și aromele. În această perioadă, cafeaua atinge apogeul ca gust și aromă, oferind o ceașcă mai echilibrată și mai nuanțată.
Acesta este motivul pentru care folosim pungi cu supapa de evacuare și notăm două date pe pungile de cafea:
– cu negru, ai data de prăjire, iar pe roșu ai perioada optimă pentru a-ți pregăti și servi cafeaua. Perioada dintre a 5-a zi și a 30-a zi după prăjire oferă cea mai bună sincronizare. Zilele 1 până în a 5-a, boabele dezvoltă ușor aromele, iar conținutul de CO2 este ridicat, făcând extracția puțin acidă și dacă preparati espresso, o cantitate semnificativă de spumă va fi prezentă deasupra.
Myth Busting, crema de deasupra espressoului este… pe bază de CO2 🙂
Din a 30-a zi până în a 45-a, aromele scad.
Boabele vor rămâne în stare corespunzătoare timp de 6-9 luni după prăjire, în funcție de modul în care depozitați cafeaua.
Myth Busting, cafelele care oferă o perioadă lungă de depozitare primesc un plus de aromă după prăjire (un fel de pulverizare pe boabe) și sunt ambalate în mediu neutru (oxigenul este scos din pungă și înlocuit cu o cantitate mica de gaz neutru, cum ar fi azotul E941) permițând conținutului să aibă o durată de viață lungă.
Data viitoare când savurați o ceașcă de cafea proaspăt prăjită, amintiți-vă de importanța răbdării în acest proces. Odihnirea boabelor este ca și cum ai lăsa un vin fin să îmbătrânească cu grație, permițând aromelor să înflorească și să-ți captiveze simțurile.
Notă:
dacă preparați pour-over, puteți începe să utilizați cafeaua din ziua 3; măcinarea boabelor și turnarea apei în procesul de extracție va elibera CO2 (și nu va fi prezent sub forma de cremă ca în espresso; timpul de extracție în turnare va permite cafelei măcinate să evacueze rapid CO2).