Cafeaua noastra

Doar cea mai buna cafea!

Cafeaua pe care o veti gasi la Coffee Dive este exclusiv Cafea de Specialitate. Nu folosim blenduri si nici nu cream blenduri de cafea.

Coffee Dive inseamna doar cafea de specialitate certificata

Ce este cafeaua Single Origin?

”Single Origin” inseamna ca boabele previn din acelasi loc de cultivare. Atunci cand boabele sunt prajite ”light roast”, sunt ideale pentru extractii ”cold brew” si ”pour over”. Daca nu am continua explicatia, s-ar putea crede despre cafea ca este doar o bautura. Dar stim cu totii ca este mult mai mult… Single Origin este precum o trambulina pentru scufundari (diving board) pe care o folosesti pentru a descoperi exact cat de buna poate fi o cafea.

Haideti sa aflam mai multe despre cafeaua Single Origin

Originea boabelor este esentiala pentru ca gustul si calitatea sunt influentate de tipul de sol, de climat, de modalitatea de productie, de recoltare si de modul de procesare, responsabile toate desfatarea simturilor de la arome pana la aftertaste.

Asadar, ce inseamna de fapt Single Origin? Ei bine, sunt mai multe tipuri de origini geografice care sunt incluse in acest termen general.

„Single Country„ sau „Single Region„

Boabele au ca provenienta aceeasi tara. De exemplu, ati auzit de Cafea Columbia sau Cafea Indonesia. Termenii sunt destul de generici si cuprinzatori, astfel incat nu redau diferentele majore cu privire la calitatea unei cafele. Daca ne imaginam o tara mare cum este Brazilia, cu diferitele sale microclimate, este simplu de inteles ca vor exista diferente de necontestat intre boabele de cafea recoltate din diferitele sale regiuni.

Sa luam un exemplu, o cafea Indonesia este single origin, dar o cafea dintr-o anume insula din Indonesia este la randul sau single origin.

Insa…

Single Origin indica faptul ca o cafea are calitate mai buna decat un boabe adunate la un loc de la ferme din diferite regiuni?

Ei bine, nu. Mai bine spus nu te poti baza pe acest lucru. De fapt, acesta este unul dintre cele mai vehiculate mituri ale cafelei intre bautorii de cafea. Din pacate, Single Origin a devenit sinonim cu ”high quality”.

Adevarul este ca la fel de bine poate fi, sau nu, o cafea excelenta. Un prajitor de cafea cu inalta expertiza, ar putea utiliza o cafea de calitate inferioara, iar prin abilitatile sale, sa o prajeasca astfel incat sa aiba o savoare si un miros incredibil. Totusi, chiar daca ar fi asa, desi poate fi single origin, nu este ”Specialty”.

„Single Farm„ sau/si „Single Cooperative„

Acestea sunt boabele de cafea care sunt cresc pe teritoriul unei singure ferme. Sunt boabe care beneficiaza de acelasi nivel de precipitatii, conditii specifice de crestere, recoltare si procesare, conform traditiei fermierului, fiind o cafea unica, apartinand acelui timp si loc. Fiind in stransa legatura cu sezonul de recoltare, si totodata in cantitati limitate, este mai scumpa dar si de o calitate cu adevarat superioara.

Intrucat multi fermieri au recolte suficient de mici incat sa nu satisfaca independent cererea de cafea, este des intalnita practica cooperativelor din care provin boabele de cafea.

„Single Farm„ sau „Single Cooperative„ inseamna o cafea de calitate superioara?

De cele mai multe ori, asa este. Pentru ca o ferma sau o cooperativa sa devina un brand recunoscut si sa isi poata asocia numele cu recolta, trebuie sa produca o cafea de calitate superioara. Totodata, este expusa capriciilor vremii, microclimatul specific fiecarei zone influentand calitatea recoltei in fiecare an.

Aceleasi concepte ca si in cazul Single Farm sunt valabile pentru aceste denumiri. Diferenta consta in aceea ca, boabele de cafea nu provin de la un singur producator, ci de la mai multi producatori mici din zona respeciva, din acelasi microclimat, rezultand astfel o ceasca de cafea foarte gustoasa.

„Micro-lot„ si „Nano-lot„

Microloturi si Nanoloturi: cafea care provine de la o ferma foarte mica, sau de la o anume plantatie, de cele mai multe ori avand suprafata foarte mica, la nivelul unei fractii din suprafata unei ferme obisnuite.

Faptul ca o cafea este microlot, inseamna ca este de calitate mai buna?

Bineinteles! Altfel care ar mai fi sentul pentru care sa incerce fermierii sa produca cafea in cantitati atat de mici depunand un efort foarte mare in acest demers?

Single Varietal

”Varietal” este un termen din botanica. Varietalul unei cafele indica tipul de planta de cafea. Cafeaua se cultiva in regiunea de pe glob cunoscuta ca ”Bean Belt” (centura boabelor) regiune care se afla deasupra si sub linia ecuatorului (25°N si 30°S fata de linia Ecuatorului). Diferite specii de plante de cafea cresc in regiuni atat de diferite geografic, fiecare avand propriile proprietati, particularitati si profile de gust.

Single Varietal desemneaza o cafea de calitate mai buna?

De cele mai multe ori, da. Este dificil sa obtii cafea Single Varietal pentru ca fermierii sunt nevoiti sa faca inlocuiri de arbori de cafea in plantatiile lor. Tocmai de aceea, cand avem acces la cafea Single Varietal, merita cu prisosinta sa o incercam pentru ca ofera o incredibila experienta ”clean cup” care contine elementele gustative specificeunei anumite varietati.

In lumina conceptelor prezentate, poti sa te bucuri de experienta unei cafele Single Origin Varietal care provine de la o singura ferma, sau dintr-un Single Origin Microlot. Acesta este tipul de experienta pe care echipa Coffee Dive este pregatita sa il ofere. Pentru cei care vor sa aiba o experienta excelenta atunci cand beau cafea, cel mai important aspect este cel al intelegerii notiunii de Varietals, care este mai importanta decat notiunea Single Origin, pe care totodata o poate cuprinde.

In shopurile Coffee Dive, am mers chiar mai departe, putand sa va oferim cafele care provin din aceeasi sursa si recolta, care au fost procesate in diferite modalitati (wet, natural, semi-washed, honey), ceea ce va permite sa intelegeti diferentele rezultate din fiecare tehnica de procesare utilizata de producatori si de statiile de procesare, precum si caracteristicile cu care fiecare dintre aceste metode innobileaza gustul cafelei.

Coffee Dive iti ofera tot ce ai nevoie pentru a cunoaste informatiile relevante despre cafelele tale favorite. A invata despre cafea de la radacina copacului si pana in ceasca, precum si despre oamenii care produc cafeaua in plantatii, inseamna a afla despre nivelul urias de efort si implicarea pe care acestia il depun pentru ca noi sa ne bucuram de un gust desavarsit al cafelei.

As for our story and the people that put it in your hands: ask and you shall find out.

Ceea ce facem la Coffee Dive, este gazduirea boabelor de cafea si nicidecum depozitarea acestora.

Nu stocam boabele de cafea, ci le gazduim in conditii optime. Ca o gazda buna, pe timpul cat stau in depozitul nostru, ne asiguram de faptul ca au conditii optime pana cand ajung la clientii nostri. Monitorizam si controlam temperatura si umiditatea, asigurandu-ne ca oferim conditii optime boabelor noastre de cafea verde.

Lucrurile bune sunt rezervate celor care sunt dispusi sa astepte pentru ele

Prajim boabele de cafea in cantitati de numai 1kg per sarja, utilizand un prajitor inteligent, automatizat. Fiecare shop este dotat cu un astfel de prajitor care garanteaza prospetimea. In cazul shopurilor By Coffee Dive, cafeaua este prajita la cel mai apropiat shop Coffee Dive si livrata intotdeauna proaspat si numai cantitatea necesara pentru nu mai mult de 7 zile in fiecare By Coffee Dive shop.

”We patronise the shrinking violet to flourish”

”aromele” in boabele de cafea, la fel ca in orice organism viu, se dezvolta pe masura ce trece timpul, pana la atingerea curbei maxime de gust, post gust (aftertaste) si arome, la cateva zile dupa prajire. Acest interval este de obicei cuprins intre 5 si 20 de zile, depinzand de tipul de cafea (varietal), originea acesteia si de modalitatea de procesare a boabelor. Pentru a observa aceasta schimabre si potentare a aromelor, este necesar sa gusti cafeaua respectiva in fiecare zi pe masura ce isi dezvolta curba de aroma. Noi asta facem si tne asiguram ca va oferim la Coffee Dive cafeaua ajunsa la potentialul sau de arome.

Chiar daca va place cafeaua cu lapte, ei bine nu orice lapte este bun pentru cafea

Coffee Dive a incercat tot laptele din piata, si ca urmare a testelor efectuate, va poate oferi lapte care nu are arome si nici miros sau gust specific. Astfel, cafeaua cu lapte de la Coffee Dive iti va permite sa poti mirosi si gusta cafeaua si nu doar laptele.

Nu suntem de acord cu aromele adaugate si nici cu siropurile

Nu vei putea gasi la Coffee Dive siropuri sau arome, caramel, vanilie etc care nu ar face altceva decat sa strice o cafea exceptionala. Stim ca aceasta alegere a noastra, si totodata afirmarea ei directa si fara ascunzisuri va supara o parte dintre bautorii de cafea (care nu au gustat inca cafeaua Coffee Dive), chiar si cu privire la scortisoara in cafea, suntem determinanti sa nu acceptam acesti aditivi in retelete noastre, astfel incat nicio astfel de aroma sa nu suprime papilele voastre gustative, lasandu-le libere pentru a se bucura de gustul extraordinar pe care il ofera boabele certificate de Cafea de Specialitate. Astfel veti putea descoperi ca boabele de cafea ascund in ele arome naturale, de vanilie, de nuci prajite, de ciocolata si de fructe, alaturi de multe alte note ascunse in fiecare sorbitura din adevarata cafea de specialiate.

Nota: Aditivii, sirpuri, scortisoara etc, acopera gustul de cafea arsa, de cafea prajita excesiv si de cafea preparata gresit