Despre... Cafea

Cafeaua este un organism viu

Ceva ce doar putini oameni norocosi stiu, si cel mai important si inteleg, chiar daca sunt ”profesionisti” ai cafelei, este faptul ca boabele de cafea sunt organisme vii.

Pentru ca oferim cafeaua noastra de specialitate unor oameni care o apreciaza cu adevarat, fara a trebui sa caute prea mult o varietate rara sau un microlot, tratam boabele noastre verzi de cafea ca pe adevarati oaspeti in spatiile special amenajate pentru depozitare. Suntem obligati din respect sa facem acest efort pentru a va putea oferi cu adevarat cea mai buna cafea de specialitate.

Nu este atat de simplu pe cat pare

Pentru a putea incadra o cafea ca fiind de specialitate, cafeaua trebuie sa corespunda din perspectiva unor standarde clare de calitate. Doar 5% din productia globala de cafea intruneste conditiile de calitate la nivelul acestor standarde pentru a fi clasificata Cafea de Specialitate.

Unde se vinde acesta mica cantitate de 5% din productia globala?

Crema recoltelor de cafea, de obicei merge catre Japonia, iar o parte merge catre Australia. Restul este impartit intre USA si Europa. Japonia si Australia sunt cele doua tari care au ca tel sa fie mereu etalonul in domeniul Cafelei de Specialitate, atat in ce priveste consumul cat si calitatea, rezultand un cost ridicat al boabelor verzi si implicit al cafelei in shopuri.

Exista intelegeri intre marii traderi de cafea boabe si producatorii de cafea, in urma carora se decide la cine va ajunge cea mai buna cafea, indiferent de pretul acesteia. Japonia este cunoscuta ca avand un apetit crescut pentru a plati preturi foarte mari pentru orice ii atrage atentia si ii satisface simturile.

Australia este urmatoarea tara dupa Japonia care are acelasi tip de comportament de cumparare. Am reusit sa obtinem, nicidecum cu usurinta, unele dintre cela mai bune boabe verzi de cafea, destinate pietelor din Japonia si Australia, boabe la care piata din Europa nu are acces.

Toate boabele verzi de cafea de specialitate ajung la Coffee Dive din toate originile, direct din piata exclusivista a Australiei si a Japoniei.

Aceasta afirmatie nu este una subiectiva, ea fiind sustinuta de Q-Graders

Copacul de cafea este o specie sensibila, care are nevoie de o atenta ingrijire. Cu cat este mai bine ingrijit, cu atat mai bune sunt fructele sale de cafea. Boabele care ajung la Coffee Dive sunt verificate de la copac pana la livrare de catre Q-Graders certificati.

Q-Graderii sunt persoanele cele mai specializate in evaluarea cafelei. Ei evalueaza boabele de cafea cu strictete in baza metodologiei specifice (sensory si cupping), acordand punctaje boabelor de cafea, care se incadreaza in categoria Cafea de Specialitate daca au un scor de peste 80. Coffee Dive ofera boabe de cafea care au un scor de minim 83.